
مایکروسافت دقایقی پیش و پس از ماهها گمانهزنی، ویندوز ۱۱ را با ظاهری جدید و تغییراتی در پسزمینه و سازگاری با اپلیکیشنهای اندروید معرفی کرد.
مایکروسافت امروز آنچه را که از چندین روز قبل میدانستیم، بهصورت رسمی تأیید کرد؛ نسخهی بعدی سیستمعامل محبوب ردموند با نام ویندوز ۱۱ از راه میرسد. با ویندوز ۱۱ مایکروسافت بیشاز هر چیز بر سادهسازی رابط کاربری، فروشگاه جدید و بهبودهایی در عملکرد و چندوظیفگی تمرکز دارد.
ویندوز 11 منوی استارت جدید وسطچین و کلید استارت بهروزشدهای دارد و به آنچه از سیستمعامل کنسلشدهی ویندوز 10 ایکس سراغ داریم، شباهت بسیاری دارد و از سوی دیگر بهگفتهی پانوس پانای، مدیر محصول مایکروسافت، حسوحال مشابهی را با نسخههای گذشتهی ویندوز بهارمغان میآورد.
دیگر از کاشیهای زندهای که از زمان ویندوز ۸ بهوجودشان خو گرفته بودیم، خبری نیست و در عوض منوی استارت، آیکون اپلیکیشنها را با شمایلی مشابه اندروید، macOS یا Chrome OS بهنمایش میگذارد. در منوی استارت میتوان به فهرست اپها و اسناد اخیر دسترسی خواهید داشت؛ اما مانند ویندوز ۱۰ از همین منو میتوانید به جستوجو بپردازید.
با ویندوز ۱۱، پنجرههای گونیایی نیز کنار گذاشته میشوند؛ چراکه تمام المانهای رابط کاربری مانند پنجرهها و اکشنسنتر، گوشههای گرد خواهند داشت. پانوس پانای میگوید در ویندوز ۱۱ تمهای تیره و روشن (Dark and Light Mode) با ظاهری چشمنوازتر بهروز خواهند شد.
یکی از قابلیتهای جذاب ویندوز ۱۱ که مایکروسافت با نام Snap Layouts از آن یاد میکند، به کاربر اجازه میدهد تا بهسرعت، چینش دلخواهش را برای اپهای در حال اجرا پیاده کند. ویندوز ۱۱ بهلطف قابلیت Snap Group، اکنون نوع چینش اپها را برای اجرا در دفعات بدی، به یاد خواهد داشت؛ بدینترتیب بهعنوان مثال، چنانچه ۳ اپلیکیشن را در کنار هم روی یک مانیتور اکسترنال اجرا کرده باشید، با جدا کردن مانیتور، این مجموعهی اپ مینیمایز شده و با اتصال مجدد، دوباره ظاهر میشوند.
مایکروسافت بر بهبود عملکرد ویندوز ۱۱ نیز تمرکز ویژهای داشته و مدعی است که با نسخهی جدید ویندوز، بستههای بهروزرسانی ۴۰ درصد کوچکتر خواهند بود و در پسزمینه انجام خواهند شد.
مایکروسافت نرمافزار Microsoft Teams را نیز برای کاربران سازمانی و عادی در دل ویندوز ۱۱ ادغام کرده است؛ بدینترتیب کاربر میتواند با یک کلیک روی آیکون تیمز در تسکبار، با خانواده یا همکاران خود بهصورت متنی یا تصویری در تماس باشد؛ بهنظر میرسد که ردموندیها در حال کنار گذاشتن اسکایپ باشند.
ردموندیها با ویندوز ۱۱ بر ویجتها و ژستهای لمسی نیز تمرکز ویژهای دارند؛ بخش ویجتها را میتوان فید شخصیسازیشدهای برای کاربر دانست که به کمک هوش مصنوعی، بهتدریج محتوای مورد علاقهی او را ارائه میدهد. با لمس آیکون ویجت در تسکبار، صفحهای از سمت چپ با افکت شیشهای ظاهر میشود؛ البته صفحهی ویجتها را بهصورت تمامصفحه نیز مشاهده کرد. بهصورت پیشفرض در صفحهی ویجتها، فید خبری، آبوهوا و نقشه در دسترس هستند.
در ویندوز ۱۱ دیگر از حالت تبلت (Tablet Mode) خبری نیست؛ در عوض، سیستمعامل جدید مایکروسافت با ژستهای لمسی بهبودیافته و اهداف لمسی بزرگتر، امکان تعامل لمسی سادهتر را برای کاربران تبلت بهارمغان میآورد. در کنار ژستهای لمسی، مایکروسافت پشتیبانی از بازخوردهای هپتیکی برای قلمهای خاص را نیز بههمراه بهبودهایی در تجربهی استفاده از قلم و تبدیل گفتار به متن دراختیار کاربران ویندوز ۱۱ قرار خواهد داد.
با ویندوز ۱۱، پارهای از قابلیتهای کنسول ایکسباکس نیز دراختیار کاربران ویندوز قرار میگیرد. قابلیت Auto HDR، برای بهبود بصری بازیهای قدیمی مبتنیبر DirectX 11 و DirectX 12، قابلیت DirectStorage برای تبادل سریع داده بین گرافیک و حافظهی ذخیرهسازی و ادغام Xbox Game Pass بههمراه پشتیبانی از xCloud از جملهی قابلیتهای جدید ویندوز ۱۱ برای گیمرها بهشمار میآیند.
در نهایت، استور جدید و پشتیبانی از اپ اندروید یکی از مهمترین تغییرات ویندوز ۱۱ درمقایسهبا نسخهی گذشته بهحساب میآید. استور جدید مایکروسافت اکنون ظاهر جدیدی دارد و از نرمافزارهایی میزبانی میکند که در گذشته مقدور نبود؛ از جملهی این نرمافزارها میتوان به مجموعهی Creative Suite شرکت Adobe و اپهای اندرویدی تیکتاک و اینستاگرام اشاره کرد.
بهگفتهی پانوس پانای، توسعهدهندهها اکنون میتوانند از «موتور Commerce» خودشان استفاده کنند، مایکروسافت دیگر کمیسیونی دریافت نخواهد کرد. توسعهدهندگان حتی میتوانند سیستم پرداخت خود را در اپهایشان بهکار گیرند.
مایکروسافت بهموجب همکاری با آمازون و اینتل و با بهکارگیری فناوری Intel Bridge امکان اجرای اپهای اندروید را نیز برای کاربران ویندوز ۱۱ بهارمغان میآورد. در جریان رویداد ویندوز، مایکروسافت چگونگی اجرای اپهای اندروید از جمله تیکتاک را بهنمایش گذاشت و اعلام کرد که در ماههای آتی دربارهی این پروژه، اطلاعات بیشتری را بهاشتراک خواهد گذاشت.
مایکروسافت اطلاعات دقیقی دربارهی تاریخ انتشار ویندوز ۱۱ بهاشتراک نگذاشت؛ اما وعده داد که کاربران ویندوز ۱۰ در تعطیلات پیشرو بهروزرسانی ویندوز ۱۱ را بهصورت رایگان دریافت خواهند کرد. انتظار میرود که اکتبر امسال (مهر-آبان)، ویندوز ۱۱ بههمراه محصولات سختافزاری جدید از راه برسد.
یک مهندس مایکروسافت در پاسخ به سؤال یکی از کاربران، امکانپذیر بودن سایدلود اپلیکیشنهای اندروید در جدیدترین سیستمعامل این شرکت، ویندوز ۱۱ را تأیید کرد.
به گزارش Androidpolice، بهروزرسانی ویندوز ۱۱ مایکروسافت که قرار است در آیندهای نهچندان دور به دست کاربران برسد، دنیای کامل اپلیکیشنهای اندروید را به رایانه رومیزی شما میآورد. فروشگاه نرمافزاری که از آن برای دانلود اپهای اندروید استفاده خواهید کرد به آمازون تعلق دارد؛ اما لازم نیست نگران محدودیتهای ممکن برای نصب اپهای جدید باشید؛ زیرا یکی از مهندسان مایکروسافت در توییتر تأیید کرده است که کاربران ویندوز ۱۱ میتوانند اپلیکیشنهای اندروید محبوب خود را از منابع مختلف انتخاب و را بهصورت سایدلود روی ویندوز ۱۱ نصب کنند.
مهندس مایکروسافت به سؤال یکی از کاربران توییتر که پرسیده بود صرف نظر از مسائل مربوط به فروشگاه آمازون و گوگل، آیا میتوان فایل نصبی اپلیکیشنها را از ویندوز دانلود کرد، جواب مثبت داد. این مکالمه را در ادامه مشاهده میکنید:
مشخصات مربوط به چگونگی عملکرد فرایند سایدلود یا سایر محدودیتهای آن مشخص نیست؛ برای مثال، هنوز مشخص نیست آیا انجام آن یک فرایند دستی خستهکننده است یا بهسادگی مانند نصب هر نرمافزار دیگر انجام میشود. البته مهندس برجسته، میگل د ایکازا از مایکروسافت، تأیید میکند که سایدلود برای کاربران ویندوز ۱۱ امکانپذیر است. امیدواریم سایدلود کردن در نسخه جدید ویندوز، به آسانی دو بار کلیک روی فایل APK در مرورگر باشد.
مایکروسافت اعلام کرده است که نسخه بعدی ویندوز ۱۱ از اپلیکیشنهای اندروید در دستگاههای مجهز به x86 و ARM پشتیبانی میکند. آمازون بهعنوان شریکی برای این ویژگی مایکروسافت انتخاب شده و فروشگاه اپلیکیشن آن بهعنوان منبع اصلی دانلود اپلیکیشنها به ویندوز ۱۱ راه پیدا کرده است. هنوز در مورد پشتیبانی ویندوز ۱۱ از اندروید سؤالات زیادی باقی مانده است؛ اما خبر امکانپذیر بودن سایدلود اپلیکیشنهای اندروید در این سیستمعامل توجه افرادی بسیاری را به خود جلب کرده است.